top of page

Young Ninja Group (ages 3-5)

Public·29 members

Model Cerere Pentru Legalizarea Unei Hotarari Judecatoresti ^HOT^



Model Cerere Pentru Legalizarea Unei Hotarari Judecatoresti: Ce Trebuie Sa Stiti Si Cum Sa Procedati




Daca aveti nevoie de o copie legalizata a unei hotarari judecatoresti, fie ca este vorba de o sentinta, o decizie sau o incheiere de sedinta, trebuie sa depuneti o cerere la instanta care a pronuntat hotararea sau la cea la care se afla dosarul. Legalizarea este procedeul prin care se atesta ca o copie este conforma cu originalul si ca hotararea este definitiva si irevocabila, adica nu mai poate fi atacata cu nicio cale de atac.




Model Cerere Pentru Legalizarea Unei Hotarari Judecatoresti



Legalizarea unei hotarari judecatoresti poate fi necesara in diferite situatii, cum ar fi: executarea silita a hotararii, recunoasterea si executarea hotararii in strainatate, dovedirea unui drept sau a unei calitati dobandite prin hotarare, etc. De exemplu, daca ati obtinut prin hotarare judecatoreasca calitatea de mostenitor al unei persoane decedate, aveti nevoie de o copie legalizata a hotararii pentru a va inscrie drepturile asupra bunurilor mostenite.


Cum se depune cererea de legalizare a unei hotarari judecatoresti?




Pentru a depune cererea de legalizare a unei hotarari judecatoresti, trebuie sa respectati urmatorii pasi:


  • Redactati cererea de legalizare folosind un model adecvat. Puteti folosi modelul de cerere de legalizare a copiei unei hotarari judecatoresti disponibil pe site-ul legeaz.net sau pe portal.just.ro. In cerere trebuie sa mentionati datele dumneavoastra de identificare, calitatea de parte in dosarul in care s-a pronuntat hotararea, numarul si data hotararii, numarul de exemplare pe care le doriti legalizate si temeiul de drept al cererii.



  • Platiti taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar pentru cererea de legalizare. Taxa judiciara de timbru este de 5 lei pentru fiecare exemplar de copie, conform O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Timbrul judiciar este de 1 leu pentru fiecare exemplar de copie, conform O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar. Puteti plati aceste taxe la orice oficiu postal sau la trezoreria statului.



  • Depuneti cererea la registratura instantei care a pronuntat hotararea sau la cea la care se afla dosarul. Anexati la cerere copia hotararii de legalizat, dovada platii taxelor si eventualele imputerniciri sau procuri daca actionati prin reprezentant sau avocat.



Dupa depunerea cererii, instanta va verifica daca cererea este intemeiata si daca sunt indeplinite conditiile legale pentru legalizare. Daca da, instanta va aplica pe fiecare exemplar al copiei stampila cu mentiunea "legalizat" si semnatura presedintelui instantei sau a unui judecator delegat. Daca nu, instanta va respinge cererea printr-o incheiere motivata.


Ce trebuie sa stiti despre legalizarea unei hotarari judecatoresti?




Iata cateva aspecte importante pe care trebuie sa le aveti in vedere cand solicitati legalizarea unei hotarari judecatoresti:


  • Nu puteti solicita legalizarea unei hotarari judecatoresti daca nu aveti calitatea de parte in dosarul respectiv.



  • Nu puteti solicita legalizarea unei hotarari judecatoresti daca aceasta nu este definitiva si irevocabila, adica daca mai exista posibilitatea sa fie atacata cu vreo cale de atac.



  • Nu puteti solicita legalizarea unei hotarari judecatoresti daca aceasta nu este inscrisa in registrul special al instantei care a pronuntat-o sau al celei la care se afla dosarul.



  • Nu puteti solicita legalizarea unei hotarari judecatoresti daca aceasta nu este semnata de catre toti judecatorii care au participat la solutionarea cauzei si nu are aplicata stampila instantei.



  • Nu puteti solicita legalizarea unei hotarari judecatoresti daca aceasta contine erori materiale evidente sau contradictii intre dispozitiv si motive.



Continuing the article with HTML formatting for your keyword:


Cum se recunoaste si se executa o hotarare judecatoreasca straina in Romania?




Daca aveti o hotarare judecatoreasca pronuntata intr-un alt stat si doriti sa o faceti valabila si in Romania, trebuie sa urmati o procedura speciala de recunoastere si executare a hotararii straine. Aceasta procedura depinde de statul in care s-a pronuntat hotararea si de materiile la care se refera hotararea.


Potrivit art. 1095 din Codul de procedura civila si art. 166 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, hotararile judecatoresti pronuntate in strainatate sunt recunoscute de plin drept in Romania, daca se refera la statutul personal al cetatenilor statului unde au fost pronuntate sau daca, fiind pronuntate intr-un stat tert, au fost recunoscute mai intai in statul de cetatenie al fiecarei parti.


In celelalte cazuri, hotararile judecatoresti straine trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a fi recunoscute si executate in Romania, cum ar fi:


  • sa fie definitive si executorii conform legii statului unde au fost pronuntate;



  • sa nu contravina ordinii publice internationale a Romaniei;



  • sa nu existe o alta hotarare judecatoreasca romana sau straina irevocabila intre aceleasi parti, cu acelasi obiect si temei;



  • sa nu fie in curs o cauza intre aceleasi parti, cu acelasi obiect si temei, care a fost introdusa anterior in fata instantelor romane;



  • sa fie respectat dreptul la aparare al partilor.



Pentru a obtine recunoasterea si executarea unei hotarari judecatoresti straine in Romania, trebuie sa depuneti o cerere la tribunalul competent din punct de vedere teritorial, in functie de domiciliul sau sediul partii impotriva careia se cere executarea. Cererea trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:


  • copie legalizata dupa hotararea judecatoreasca straina;



  • certificat eliberat de autoritatea competenta din statul unde s-a pronuntat hotararea, care sa ateste ca aceasta este definitiva si executorie;



  • traducerea legalizata a acestor documente in limba romana;



  • dovada achitarii taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar;



  • eventualele imputerniciri sau procuri daca actionati prin reprezentant sau avocat.



Dupa depunerea cererii, instanta va verifica daca sunt indeplinite conditiile legale pentru recunoasterea si executarea hotararii straine. Daca da, instanta va dispune prin incheiere recunoasterea si executarea hotararii straine. Daca nu, instanta va respinge cererea printr-o sentinta motivata.


Continuing the article with HTML formatting for your keyword:


Ce riscuri exista daca nu obtineti legalizarea sau recunoasterea unei hotarari judecatoresti?




Daca nu obtineti legalizarea sau recunoasterea unei hotarari judecatoresti, puteti intampina dificultati in a va exercita drepturile sau a va indeplini obligatiile care decurg din hotarare. De asemenea, puteti fi expus la riscul de a fi actionat in justitie de catre partea adversa sau de catre terti interesati, care pot invoca nulitatea sau inexistenta hotararii in Romania.


De exemplu, daca aveti o hotarare judecatoreasca prin care vi s-a acordat o suma de bani de la o persoana care locuieste in Romania, dar nu obtineti legalizarea sau recunoasterea acestei hotarari, nu puteti solicita executarea silita a hotararii si nu puteti recupera suma respectiva. Sau daca aveti o hotarare judecatoreasca prin care vi s-a stabilit un drept de proprietate asupra unui imobil situat in Romania, dar nu obtineti legalizarea sau recunoasterea acestei hotarari, nu puteti solicita inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara si nu puteti dispune de imobilul respectiv.


Pentru a evita aceste riscuri, este recomandabil sa obtineti legalizarea sau recunoasterea unei hotarari judecatoresti cat mai repede posibil dupa ce aceasta devine definitiva si executorie in statul unde a fost pronuntata. Astfel, veti putea beneficia de efectele juridice ale hotararii si veti putea preintampina eventualele contestatii sau actiuni judiciare care ar putea sa va afecteze drepturile sau interesele legitime.


Continuing the article with HTML formatting for your keyword:


Concluzii




Legalizarea sau recunoasterea unei hotarari judecatoresti este un procedeu necesar pentru a va asigura ca hotararea pronuntata intr-un stat este valabila si in Romania. Fie ca este vorba de o hotarare judecatoreasca romana sau straina, trebuie sa respectati anumiti pasi si conditii pentru a obtine legalizarea sau recunoasterea acesteia. Astfel, veti putea sa va exercitati drepturile sau a va indeplini obligatiile care decurg din hotarare, fara a intampina dificultati sau riscuri.


Pentru a depune o cerere de legalizare a unei hotarari judecatoresti romane, trebuie sa va adresati instantei care a pronuntat hotararea sau la cea la care se afla dosarul. Pentru a depune o cerere de recunoastere si executare a unei hotarari judecatoresti straine, trebuie sa va adresati tribunalului competent din punct de vedere teritorial, in functie de domiciliul sau sediul partii impotriva careia se cere executarea. In ambele cazuri, trebuie sa prezentati o serie de documente care sa ateste calitatea de parte, definitivitatea si executorietatea hotararii, precum si plata taxelor si timbrelor legale.


Dupa ce obtineti legalizarea sau recunoasterea unei hotarari judecatoresti, puteti solicita executarea silita a hotararii, daca partea obligata nu o respecta voluntar. Sau puteti cere inscrierea drepturilor sau modificarilor de stare civila in registrele publice corespunzatoare. Pentru aceste demersuri, trebuie sa va adresati executorului judecatoresc competent sau autoritatii competente in functie de natura dreptului sau modificarii.


Daca nu obtineti legalizarea sau recunoasterea unei hotarari judecatoresti, puteti intampina dificultati in a va exercita drepturile sau a va indeplini obligatiile care decurg din hotarare. De asemenea, puteti fi expus la riscul de a fi actionat in justitie de catre partea adversa sau de catre terti interesati, care pot invoca nulitatea sau inexistenta hotararii in Romania.


Pentru a evita aceste riscuri, este recomandabil sa obtineti legalizarea sau recunoasterea unei hotarari judecatoresti cat mai repede posibil dupa ce aceasta devine definitiva si executorie in statul unde a fost pronuntata. Astfel, veti putea beneficia de efectele juridice ale hotararii si veti putea preintampina eventualele contestatii sau actiuni judiciare care ar putea sa va afecteze drepturile sau interesele legitime. d282676c82


https://gitlab.com/lauresniado/systemtestportal-webapp/-/blob/master/web/errors/Cardiologia%20Guadalajara%207ma%20Edicion%20Pdf%20Download.md

https://www.compass-llc.asia/group/mysite-231-group/discussion/3ef0f251-d883-4ca0-b63b-a99bc9e169d1

https://www.doublerschool.com/group/my-site-group/discussion/7f3b5057-2185-435e-b3da-e0b45b488f74

https://mn.rippleeffect180.org/group/ripple-effect-180-group/discussion/1490389c-c317-41a5-bae8-45c1d9124a05

https://gitlab.com/1subsdeOsuppshi/admin/-/blob/master/tests/api/includes/Sivaji-Telugu-Movie-Torrent-Download-1080p.md

https://de.cellbalans.se/group/webinars-och-infotraffar-online/discussion/5c749d6e-58e1-4920-bc71-7af96880d690

https://www.tankco.biz/group/proud-owners-of-tankco-machines/discussion/83aaa8be-fba4-4abd-8cf7-816f380a3e18

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page